Grotere winkels mogen vanaf 16 maart weer meer klanten ontvangen. Tot nu toe gold de regel dat winkels per verdieping maar twee klanten mochten ontvangen, maar voor grotere winkelpanden was dat "echt een te grove norm", aldus demissionair minister-president Mark Rutte maandag tijdens de persconferentie.

Daarom wordt het aantal klanten dat een winkel mag ontvangen afhankelijk van het aantal vierkante meters van het pand. Kleine winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter mogen nog steeds maar maximaal twee klanten ontvangen. Bij een grotere oppervlakte mag er één extra klant per 25 vierkante meter komen, met een maximum van vijftig klanten tegelijkertijd per winkel.

Klanten moeten nog steeds een afspraak maken om te komen winkelen en krijgen dan een tijdslot van minimaal tien minuten. Rutte benadrukte dat het niet de bedoeling is om samen met andere mensen te winkelen en dat er nog steeds minimaal vier uur tussen het maken van de afspraak en het winkelen zelf moet zitten.

Branchevereniging INretail vindt de aanpassing van de maatregel goed nieuws. "Dit was hard nodig, omdat de regel van twee klanten per verdieping niet goed werkt voor veel winkels", zegt een woordvoerder.