De Europese Unie en Verenigde Staten zijn overeengekomen om de wederzijdse importtarieven voorlopig te schrappen. Dat meldt de Europese Commissie vrijdag. De komende vier maanden zullen de importtarieven niet gelden, waardoor een einde lijkt te komen aan het handelsconflict dat al zo'n zeventien jaar speelt.

Afgelopen jaar werden er nog importtarieven ter waarde van meerdere miljarden ingevoerd door de twee economische grootmachten, zoals op Europese kaas, olijven en whisky. De VS beschuldigde de EU ervan de vliegtuigbouwer Airbus stiekem te hebben ondersteund met gunstige leningen. De EU vond dat Boeing werd geholpen met voordelige belastingregels.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie zegt in een verklaring dat zowel zij als de Amerikaanse president Joe Biden het handelsdispuut graag wil oplossen. "Dit is geweldig nieuws voor bedrijven aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, en een heel positief signaal voor onze economische samenwerking in de komende jaren."

Komst van Joe Biden

Dat de spanningen met de VS eindelijk afnemen heeft te maken met de komst van president Joe Biden naar het Witte Huis. Onlangs werd al bekend dat de nieuwe Amerikaanse regering het beleid rond importheffingen op producten uit de EU wilde herzien. Daarnaast gaven verschillende Europese lidstaten aan dat ze hoopten de banden met de VS opnieuw te kunnen aanhalen na de presidentswissel. Tijdens het bewind van Trump liepen de spanningen juist verder op.

Vooral het Europese luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), maker van alcoholische dranken Bacardi en Microsoft hadden veel last van de tarieven. Voor hen is de opschorting dus goed nieuws. Ook Airbus heeft al laten weten de stap te verwelkomen. Het concern is naar eigen zeggen voorstander van "alle noodzakelijke maatregelen om een ​​gelijk speelveld te creëren" omdat niemand gebaat zou zijn bij de importheffingen.

Donderdag maakte Washington eveneens afspraken met het Verenigd Koninkrijk over een tijdelijke opschorting van importtarieven. Londen, dat sinds de Brexit een eigen handelsbeleid voert, zegde in januari al eenzijdig extra tarieven op voor sommige Amerikaanse producten om de handelsspanningen te verminderen.