GENEVE - Pieter Bouw, de beoogde topman van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Crossair, wil de doorstart van het failliet gegane Swissair in de toekomst koppelen aan KLM. De vroegere president-commissaris van KLM (1991-97) noemde de Nederlandse maatschappij als mogelijke alliantiepartner in een vraaggesprek met de Zwitserse krant SonntagsZeitung.

Bouw wordt naar verwachting op 6 december tot de nieuwe president-commissaris van Crossair benoemd. Het zoeken van partners heeft grote aandacht van de Nederlander. "Allereerst moet een Amerikaanse partner worden gevonden en vervolgens een Zuidoostaziatische. Tot slot moeten we de mogelijkheden binnen Europa op een rijtje zetten."

Aansluiting bij een van de drie bestaande grote luchtvaartallianties is geen vanzelfsprekendheid. "Wie zegt mij dat er geen ruimte is voor een vierde alliantie", aldus Bouw, naast die van OneWorld (British Airways), Star Alliance (Lufthansa) en Skyteam (Air France). "KLM en Alitalia zoeken ook nog partners."

Bouw herinnert aan het Alcazar-project waarbij hij in het begin van de jaren '90 als KLM-topman betrokken was. KLM probeerde toen tevergeefs Swissair, het Scandinavische SAS en Austrian Airlines (Oostenrijk) over te halen tot een fusie. Volgens Bouw is de situatie sindsdien veranderd en zien maatschappijen nu wel in dat alliantievorming, en mogelijk zelfs fuseren, de enige mogelijkheden zijn om als luchtvaartmaatschappij te overleven.

Afgelopen weekeinde werd ook de financiële toekomst van Crossair voorlopig veiliggesteld. Het Zwitserse parlement stemde zaterdag in met het hulpkrediet van 2,09 miljard Zwitserse frank (f 3,05 miljard), waarmee Crossair onder andere tot eind maart zijn langeafstandsnet in stand kan houden.

/ECONOMIECrossair neemt aantal vluchten Swissair over