Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) heeft een digitale handelsmissie naar Qatar uitgesteld. Het land ligt onder vuur omdat arbeidsmigranten, die de stadions voor het WK voetbal van volgend jaar bouwen, slecht worden behandeld. Velen van hen zouden zijn overleden bij de bouw van de stadions. "Op een gegeven moment moet je ook een politiek signaal willen en durven afgeven en dat heb ik gedaan", aldus Kaag.

De Tweede Kamer vindt daarom dat er geen afvaardiging van de regering naar het voetbaltoernooi moet gaan. De discussie in de Kamer laat het kabinet niet onberoerd, zegt een woordvoerder van de bewindsvrouw. Kaag vindt dat ook op Europees niveau nog eens naar het WK gekeken moet worden. Qatar heeft nog niet gereageerd op het uitstel.

De Kamer reageerde vorige week op berichtgeving in de Britse krant The Guardian. Volgens de krant zijn zeker 6.500 arbeidsmigranten omgekomen bij de bouwwerkzaamheden voor het WK. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) had de uitvoering van de motie op initiatief van de SP om geen afvaardiging te sturen ontraden, omdat sport en politiek volgens hem niet moeten worden vermengd.

Kaag gaat nu eerst met Qatar overleggen over de arbeidsomstandigheden in de Golfstaat. Volgens haar wordt al lang aangedrongen op een verbetering van de mensenrechtensituatie in het land. Er is nog geen nieuwe datum voor de handelsmissie gekozen. In het online programma Gamen met Politici van het AD werd als eerste gemeld dat de missie niet doorgaat.

Missie naar Oman en Emiraten gaat wel door

De economische missie is gericht op de water-, energie- en voedselsector en zou van 22 maart tot 1 april duren. Ook Oman en de Verenigde Arabische Emiraten worden in deze dagen 'aangedaan'. De digitale handelsmissie naar deze landen gaat wel door.

Vorige week zei Kaag in een tv-programma als D66-lijsttrekker dat het Nederlands elftal niet moet deelnemen aan het WK in Qatar.

Onlangs zijn meer handelsmissies geschrapt, maar dat gebeurde omdat het bedrijfsleven vanwege de coronacrisis minder belangstelling toonde.

In 2018 werd een handelsmissie naar Saoedi-Arabië geschrapt na de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Hij werd omgebracht op het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel.