Kroegen in Amsterdam en Breda hebben hun terrassen dinsdag geopend, maar moesten die na korte tijd weer sluiten. Dat deden de horecaondernemers uit protest tegen de coronamaatregelen van het kabinet, omdat ze vinden dat de terrassen wel degelijk veilig geopend kunnen worden. Inmiddels zijn ze weer gesloten.

Onder anderen de Bredase ondernemer Johan de Vos opende dinsdag het terras van zijn kroeg. De Vos, tevens woordvoerder namens veel andere horecaondernemers die dinsdagmiddag hun terrassen hebben geopend, heeft zijn terras inmiddels ontmanteld. Dat deed hij na overleg met de gemeente. De stoelen van het terras zijn op elkaar gestapeld en de tafels zijn ondersteboven gekeerd.

"We hebben een statement gemaakt en laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan", zei De Vos. Het terras zat kort na de opening bomvol en de eerste kopjes koffie en biertjes werden al snel verkocht. Mensen kunnen nu nog wel bij een luik een bestelling doen.

Met de opening overtrad De Vos de coronamaatregelen die bepalen dat eet- en drinkgelegenheden gesloten moeten blijven. Burgemeester Paul Depla van Breda en andere burgemeesters lieten maandag al weten te zullen optreden als mensen op een terras worden voorzien van een drankje of hapje.

Gemeente Breda houdt het bij een waarschuwing

De horecaondernemer wist aanvankelijk niet of hij een boete kon verwachten. Een woordvoerder van de gemeente Breda laat desgevraagd weten dat het "vooralsnog bij een waarschuwing blijft". Er was al een crowdfundingactie opgezet om geld voor een eventuele boete op te halen. De teller staat op meer dan 6.500 euro.

De gevel en het terras van De Vos' café werden de afgelopen nacht besmeurd met ketchup. Ook hebben onbekenden posters met de tekst "Johan de V. en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden" aangebracht. Die tegenactie was voor de ondernemer geen reden om het terras binnen te houden.

Café op Nieuwmarkt in Amsterdam opent terras

Zo werd dinsdag ook in Amsterdam opgetreden tegen horeca die de terrassen hadden geopend. Zo is Café del Mondo op de Nieuwmarkt, waar mensen korte tijd drankjes op het terras konden drinken, inmiddels gesloten. Burgemeester Femke Halsema waarschuwde andere horecaondernemers dat er wordt opgetreden als ze toch hun terrassen openen.

Halsema roept de horecaondernemers op "ondanks de moeilijke situatie en hoge nood" de terrassen niet te openen. Een stille protestactie, zoals een terras dat is afgezet met rood-wit lint of omgekeerde tafels, wordt ongemoeid gelaten. Maar het daadwerkelijk openen van terrassen is vanwege de coronapandemie niet toegestaan. "Dan moeten we optreden." Horecazaken die toch opengaan, riskeren een gedwongen sluiting.