Wie een nieuwe koelkast op het oog heeft, kan vanaf maandag een veel lager energielabel verwachten. Dan wordt de regelgeving rondom de labels voor een aantal huishoudelijke apparaten veranderd. De vele plusjes verdwijnen en in plaats daarvan komt een nieuw systeem dat van A tot en met G loopt, zonder plussen dus.

De Europese Unie gooit het huidige stelsel om vanwege de constante innovatie van huishoudelijke apparatuur. Koelkasten, wasmachines en vaatwassers zijn door de jaren heen steeds schoner geworden, waardoor een wildgroei aan plussen achter de A ontstond. Het verschil tussen A+++, A++ en A+ zou hierdoor inmiddels niet meer te behappen zijn voor mensen die liever geen energievretende koelkast willen.

Daarom gooit Brussel het roer om: de plussen gaan eruit en in plaats daarvan komt een nieuw energielabel dat van A tot en met G loopt. Daardoor kan een huidige A+++-koelkast maandag ineens 'gedegradeerd' worden naar een C-koelkast. Niet alleen de tekens en letters worden vervangen, ook worden de eisen achter die tekens strenger. Zo is er op het moment nog geen enkel apparaat dat een sticker met een A krijgt.

De stickerwisseling moet het verschil in duurzaamheid tussen bijvoorbeeld twee wasmachines duidelijker maken voor consumenten. Daarnaast moeten de strengere eisen voor een hogere letter zorgen voor meer innovatie bij de producenten.

Vanaf maandag zullen koelkasten, wasmachines, vaatwassers en televisies te maken krijgen met een vernieuwd label. In september zullen ook lampen het nieuwe label krijgen.