De Belastingdienst betaalt al jaren te veel geld uit aan een klein aantal arbeidsmigranten, blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws. De fouten zijn ontstaan door het gebruik van foutieve informatie in het eigen systeem. De fiscus zegt tegen NU.nl bekend te zijn met het probleem en dat het jaarlijks maar om een klein aantal mensen gaat.

De problemen draaien rond het kindgebonden budget, een toeslag voor ouders met kinderen van onder de achttien jaar. Arbeidsmigranten zouden in sommige gevallen meer toeslag ontvangen dan waar ze recht op hebben, doordat ze ten onrechte als alleenstaanden worden bestempeld; in veel gevallen hebben ze wel een partner in het buitenland. Een alleenstaande ouder ontvangt 3.240 euro meer per jaar.

De partner zou in veel gevallen wel onderdeel zijn geweest van de kinderbijslagaanvraag bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De fiscus zou deze informatie echter niet gebruiken bij het toekennen van het kindgebonden budget en uitgaan van de gegevens in zijn eigen systemen, waardoor er te hoge toeslagen worden uitgekeerd.

Vorig jaar kregen zo'n vijftienduizend arbeidsmigranten met een gezin over de grens kinderbijslag. Vijfduizend van hen zijn volgens de fiscus als alleenstaande bestempeld. Jaarlijks krijgt de Belastingdienst zo'n 200 tot 250 verzoeken om die hogere toeslag te stoppen.

De Belastingdienst laat weten dat het probleem van de mismatch aan informatie bekend is en dat wordt gewerkt aan een oplossing.