Vliegtuigbouwer Boeing heeft een schikking van 6,6 miljoen dollar (5,4 miljoen euro) getroffen met de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het bedrijf betaalt de boete onder meer voor het niet naleven van een veiligheidsovereenkomst uit 2015.

Boeing betaalt 5,4 miljoen dollar, omdat het bedrijf er niet in slaagde interne processen aan te passen om de naleving van de veiligheidsregels te verbeteren.

Daarnaast heeft de vliegtuigbouwer een boete van 1,2 miljoen dollar gekregen voor het uitoefenen van druk op controleurs. Volgens de FAA werden die bovendien gehinderd als ze de toestellen inspecteerden.

Boeing had met de FAA afspraken gemaakt over onder meer zelfregulering en de veiligheid van de toestellen, maar volgens de toezichthouder is het concern daarin tekortgeschoten. "Ik heb keer op keer benadrukt dat het bedrijf de veiligheid en naleving van de regels als hoogste prioriteit moet zien", aldus FAA-topman Steve Dickson.

Het Amerikaanse bedrijf ligt al langere tijd onder vuur vanwege twee fatale crashes in 2018 en 2019 met de Boeing 737 MAX. Bij de crashes stierven 346 mensen. Alle luchtvaartmaatschappijen die de toestellen in hun vloot hadden, moesten die twintig maanden aan de grond houden. De crashes leidden al snel tot vragen over de veiligheidsprotocollen bij Boeing.

Boeing trof vorige maand een schikking van 2,5 miljard dollar met de Amerikaanse justitie vanwege misleiding van FAA-waarnemers in de certificering van het type vliegtuig. Volgens justitie kozen werknemers van Boeing "voor winst in plaats van eerlijkheid".