Het aantal toeristische overnachtingen in Nederland is vorig jaar met 30 procent afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van voorlopige cijfers. Hoewel het eerste kwartaal voor de toeristische sector normaal verliep, nam het aantal overnachtingen in het tweede kwartaal sterk af.

Tussen april en juni sliepen er 71 procent minder mensen bij Nederlandse accommodaties dan een jaar eerder. In het derde kwartaal ging het met een afname van 10 procent op jaarbasis weer iets beter. In het laatste kwartaal ging het vanwege de tweede coronagolf weer een stuk slechter. Toen sliepen er 54 procent minder mensen in accommodaties dan in de dezelfde periode in 2019.

In totaal ontvingen Nederlandse ondernemers in de sector vorig jaar 27,6 miljoen gasten. Dat is 40 procent minder dan in 2019.

Met name bij hotels in de grote steden was een grote daling van het aantal gasten te zien. In Amsterdamse hotels daalde het aantal gasten in 2020 met maar liefst 72 procent, waarschijnlijk doordat er veel minder buitenlandse toeristen in de stad waren.

Campings en terreinen met vakantiehuisjes deden het vorig jaar beter dan hotels. Campings ontvingen zelfs 10 procent meer Nederlandse bezoekers dan in 2019. Het aantal buitenlandse bezoekers nam in beide categorieën echter wel sterk af.

Minder toeristische overnachtingen door coronavirus

Bron: CBS© Localfocus