Luchtvaartmaatschappijen zullen nog tot zeker het einde van dit jaar schulden moeten maken, verwacht de brancheorganisatie International Air Transport Association (IATA). In totaal zullen de bedrijven 95 miljard dollar (78 miljard euro) moeten opleggen, denkt de organisatie.

In december voorspelde de IATA nog een schuldenberg van 48 miljard dollar in 2021, maar de organisatie stelt die prognose nu flink naar boven bij.

De belangrijkste reden voor de slechte vooruitzichten zijn de vele lockdowns en reisverboden wereldwijd. Hoewel de vaccinaties in zowat alle landen worden uitgerold, houden veel landen hun grenzen nog gesloten door de besmettelijkere Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse coronavarianten die recent ontdekt werden.

De IATA verwacht dat er ten vroegste in de zomer weer zonder beperkingen kan gevlogen worden, maar tegen die tijd zullen de meeste bedrijven hun reserves hebben opgebruikt, waardoor ze weer meer zullen moeten lenen.

Om de heropening van de luchtvaart te versnellen, stelde de IATA woensdag ook een vaccinpaspoort voor. De organisatie richtte een platform op waar testresultaten en bewijzen van vaccinatie in kunnen opgenomen worden om vliegen veilig te laten verlopen. IATA wijst er op dat overheden digitale certificaten beschikbaar moeten stellen om het platform ten volle te kunnen gebruiken.