Het kabinet trekt 375 miljoen euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. Het geld is bedoeld als tegemoetkoming in de vaste lasten en voor het niet kunnen verkopen van artikelen vanwege de lockdown, maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat woensdag bekend.

Bij de coronapersconferentie van dinsdagavond werd duidelijk dat de lockdown langer van kracht blijft. Weliswaar mogen winkels op afspraak weer klanten ontvangen, maar slechts zeer beperkt: maximaal twaalf klanten per uur per winkelverdieping. Hoewel dit enige verlichting biedt, blijven de opbrengsten waarschijnlijk laag. Ook restaurants en cafés moeten de deuren voorlopig gesloten houden.

Daarom trekt het kabinet extra geld uit. De maximale tegemoetkoming in de vaste lasten (de TVL-regeling) over het eerste en tweede kwartaal van dit jaar wordt voor het mkb verhoogd van 330.000 naar 550.000 euro per bedrijf per kwartaal. Voor grotere bedrijven gaat het plafond omhoog van 400.000 naar 600.000 euro per kwartaal. Het is de tweede verhoging in korte tijd, nadat eerder dit jaar de regeling ook al werd uitgebreid.

De nieuwe veranderingen in de TVL-regeling worden eerst voorgelegd aan de Europese Commissie. Als Brussel groen licht heeft gegeven, keert de uitvoerende dienst RVO de hogere tegemoetkoming aan ondernemers uit als een extra voorschot.

Tevens is besloten dat over het eerste kwartaal de vergoeding omhooggaat voor winkels die blijven zitten met producten die ze vanwege de contactbeperkende maatregelen niet kunnen verkopen. Die vergoeding bedroeg tot dusver maximaal 200.000 euro en wordt opgeschroefd naar 300.000 euro.