De koers van de bitcoin is in de nacht van maandag op dinsdag met 14 procent gedaald tot onder de 47.000 dollar (36.676 euro). Dat komt door zorgen bij beleggers dat de koers van de digitale munt mogelijk te hard is opgelopen. Ook verzilveren beleggers hun winsten.

Het is de grootste daling voor 's werelds bekendste cryptomunt in een maand tijd. Zondag tikte de bitcoin nog een recordniveau van meer dan 57.000 dollar aan, maar sindsdien is een daling ingezet.

Dat komt mogelijk ook door een tweet van Tesla-topman Elon Musk, die zondag schreef dat de koersen van de bitcoin en de cryptomunt ethereum "hoog lijken". De koers van ethereum is ook flink gedaald.

In de nacht van maandag op dinsdag was de bitcoin 54.911 dollar waard, een aantal uur later nog 'maar' 49.169 dollar. De koers krabbelde vervolgens kortstondig voorbij de 50.000 dollar-grens, maar dook hier niet veel later weer er onder. Op het moment van schrijven is de cryptomunt minder dan 47.000 dollar waard.

De medeoprichter van Microsoft, Bill Gates, zei recent nog dat moet worden uitgekeken dat mensen bij digitale munten niet in een soort manie belanden en dat voorzichtigheid geboden is met investeringen in digitale valuta.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei op haar beurt dat de bitcoin een zeer inefficiënte manier is om transacties af te handelen en een zeer speculatieve belegging is.