Horeca sleept Staat voor de rechter om heropening af te dwingen
Enkele uitspraken van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zijn niet goed ontvangen door de horecasector. Hij zei afgelopen weekend in De Telegraaf dat er weinig hoop is voor de horeca.
"Cultuur, evenementen en sport zijn nu eenmaal kleiner en veiliger te organiseren. Ook voor de detailhandel kun je, los van testen, eerder dingen mogelijk maken. Bij de opening van de horeca krijg je een enorme toename van contactmomenten en dus van besmettingen. Daarmee verdwijnt alle ruimte", aldus De Jonge.
KHN is daar niet over te spreken en heeft dus besloten naar de rechter te stappen. "Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de achterstelling niet langer", laat de brancheorganisatie weten. KHN wil een schadevergoeding en wil dat het kabinet een spoedvoorziening treft om de horeca zo snel mogelijk weer te openen.
De brancheorganisatie start een bodemprocedure en vraagt de rechter om te verklaren dat de Staat onrechtmatig handelt "door de grondrechten van horecaondernemers zo ernstig te schenden zonder de noodzaak daarvan behoorlijk te onderbouwen én zonder de schade te vergoeden".
Praat mee op NUjij
KHN wil spoedvoorzieningen
Verder wil KHN dat er spoedvoorzieningen worden getroffen om de horeca zo snel mogelijk te openen en inzage in alle adviezen en onderzoeksrapporten die de overheid gebruikt om over de coronamaatregelen te beslissen.
"We zijn diep teleurgesteld in dit kabinet. Er wordt maar halsstarrig vastgehouden aan de epidemiologische situatie, terwijl medische parameters waarop beslissingen worden gebaseerd, regelmatig wisselen. Ondertussen raakt de horeca steeds verder in de verdrukking", zegt voorzitter Robèr Willemsen.
"De verplichte horecasluiting plus het feit dat de steun vanuit de overheid niet 100 procent van de lasten dekt, betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen - zowel zakelijk als privé - van dien."
Kabinet loopt niet vooruit op proces
Het kabinet kan niet vooruitlopen op de rechtszaak van de horecabranche, heeft een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken maandagavond laten weten.
Het ministerie wijst wel op een recente uitbreiding van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) op 21 januari. Die houdt in dat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling en dat meer steun wordt verleend. In de eerste week na de openstelling van de regeling op 15 februari, kwamen er 46.000 aanvragen binnen. Daarvan zijn al negentienduizend aanvragen goedgekeurd, meldt Economische Zaken maandag. Dat kost 160 miljoen euro.
Het aantal aanvragen is veel hoger dan het aantal aanvragen in de eerste week na de opening van de TVL-regeling in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen ging het om 26.000 aanvragen.
Ondernemers kunnen nog tot 30 april een aanvraag doen.
NUjij: Uitgelichte reacties