China denkt dat het met de Verenigde Staten kan samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld klimaatverandering en de coronacrisis als de Amerikaanse president Joe Biden de handelstarieven die door zijn voorganger Donald Trump zijn ingesteld, schrapt. Dat zegt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi.

Wang spreekt van het "opbouwen van goodwill" tussen beide economische grootmachten.

Om een goede samenwerking te kunnen opbouwen, moet de VS volgens Wang stoppen met de "irrationele onderdrukking" van de technologische vooruitgang van China door de Amerikaanse sancties tegen technologiebedrijven zoals Huawei Technologies.

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan Huawei vanwege vermeende nauwe banden van het telecombedrijf met het Chinese leger en het risico op spionage.

Peking wil dat de twee landen weer in gesprek gaan over hun relatie. Volgens Wang kunnen China en de VS nog steeds "samen dingen voor elkaar krijgen voor de wereld". Tot dusver heeft de regering-Biden aangegeven door te willen gaan met de harde lijn tegen China op het gebied van handel, die door Trump was ingezet.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei vorige week nog dat de handelstarieven tegen China voorlopig in stand worden gehouden. Eventuele veranderingen zouden afhangen van de mate waarin Peking zich houdt aan handelsovereenkomsten.