Veel kleine accountantskantoren die wettelijke controles uitvoeren, dreigen daarmee te stoppen. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag. Dat is slecht nieuws voor grotere ondernemers, die daardoor in de toekomst waarschijnlijk meer geld kwijt zijn aan de controles.

Ondernemers die aan een aantal criteria voldoen, bijvoorbeeld dat ze meer dan vijftig medewerkers in dienst hebben, moeten hun jaarrekening laten controleren door een accountantskantoor. Maar het aantal accountantskantoren dat die controles uitvoert, neemt af.

In 2015 waren er nog 370 accountants die de controles uitvoerden, in 2020 waren dat er nog 265, meldt het FD. Daarnaast zouden nog eens ongeveer honderd accountantskantoren willen stoppen met de controles.

Volgens het FD vinden de kantoren dat de controles gepaard gaan met een hoge regeldruk en kunnen kleinere kantoren de kosten voor digitalisering moeilijk opbrengen. Daarnaast zorgen de hoge kwaliteitseisen voor stijgende kosten.

Dat vooral veel kleinere accountantskantoren stoppen met de controles, heeft al effect op de tarieven daarvan. Die stijgen al zeker drie jaar op rij, blijkt uit een begin deze maand gepubliceerd rapport van ING.