Brancheorganisaties INretail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageren zaterdag ontstemd op het gebrek aan perspectief voor een heropening van winkels, restaurants en cafés. Dat doen ze naar aanleiding van uitspraken van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in De Telegraaf over het eventueel weer toelaten van publiek bij evenementen en sportwedstrijden.

Het kabinet verwacht dat het vanaf april mogelijk is om "dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven". Het ligt voor de hand dat die coronatestbewijzen in eerste instantie ingezet worden om mensen weer toegang tot de culturele sector en evenementen te kunnen geven, zei De Jonge tegen de krant.

Op de vraag of de horeca dan in ieder geval begin maart kan starten met experimenten, zoals nu in theaters gebeurt, antwoordde de bewindsman terughoudend. "Daar is nog geen besluit over genomen, het lijkt me aan de vroege kant. Beter behoedzaam en in kleine stapjes, dan spijt achteraf en terug naar af."

Ook voor de detailhandel kan hij nog niets concreets noemen. INretail is niet te spreken over de woorden van De Jonge. De lockdown duurt winkeliers veel te lang, benadrukt een woordvoerder. Hij wijst op de enorme schade die ondernemers door de gedwongen sluiting oplopen. Zo zijn er volgens hem al mensen die zich door de situatie gedwongen zagen hun huis of auto te verkopen. "De winkels moeten gewoon begin maart open. En dat kan ook. We hebben eerder al maandenlang bewezen dat winkels gewoon open kunnen zijn."

'Doe in elk geval iets'

Ook VNO-NCW en MKB-Nederland zijn van mening dat gesloten sectoren op z'n minst gedeeltelijk weer open zouden moeten kunnen. Daarvoor is een plan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, zo laten de partijen zaterdag weten. "We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan, doe dan in elk geval dit", zo stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

De opstelling van de minister is ook tegen het zere been van KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Wij hebben onlangs een alternatieve routekaart aangeboden om de horeca weer op een veilige manier open te laten gaan, maar daar hebben we nog niet eens echt antwoord op gehad", zegt hij.

KHN beraadt zich momenteel op de vraag wat voor de branche nu het verstandigst is om te doen. Ook juridische stappen sluit Willemsen niet uit, al wil hij daar nog niet op vooruitlopen. "We kijken naar alles, bijvoorbeeld publiciteitsacties."