Elon Musk heeft zich op Twitter uitgelaten over de waarde van de cryptomunten bitcoin en ethereum, die volgens hem aan de "hoge kant" is. De munten hebben onlangs recordniveaus bereikt. Beurskoersen reageren doorgaans heftig op uitspraken van Tesla-topman Musk, na Amazon-topman Jeff Bezos de rijkste man op aarde.

De bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst verhandeld voor meer dan 56.000 dollar (ruim 46.000 euro). Volgens CoinMarketCap, dat verschillende beurzen in de gaten houdt waarop de cryptomunt wordt verhandeld, liep de koers daarna iets terug tot ongeveer 55.000 dollar.

De bitcoin is al langere tijd bezig met een spectaculaire opmars waarbij record op record wordt gestapeld. Ethereum is nu ruim 2.000 dollar waard. Dat is beduidend minder dan de bitcoin, maar ethereum is dit jaar wel al met meer dan 170 procent in waarde gestegen.

Wat Musk precies bedoelt met zijn opmerking is niet helemaal duidelijk. De op één na rijkste man op aarde reageerde op een tweet van cryptoscepticus Peter Schiff, die zei dat je beter kan investeren in goud dan in bitcoins of gebruikelijke valuta's zoals dollars en euro's.

"Geld is slechts een gegeven waarmee we het ongemak van ruilhandel kunnen vermijden", twitterde Musk vervolgens. In een post die daarop volgde, voegde hij toe: "Dat gezegd hebbende, bitcoin en ethereum lijken hoog, lol."

De miljardair heeft zich de afgelopen tijd geregeld uitgelaten over digitale munten, wat ook zorgt voor een toenemende vraag. Daarnaast werd eerder deze maand bekend dat Tesla voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht en dat de maker van elektrische auto's cryptomunten wil gaan accepteren als betaling voor producten. Kenners zien in de toenemende interesse van grote bedrijven en professionele beleggers ook een belangrijke oorzaak van de koersexplosie van digitale valuta's.