De Europese Commissie wil meer klimaatbeleid in handelsovereenkomsten. Later op de dag zou de commissie bekendmaken dat de afspraken uit het Klimaatakkoord van 2015 essentieel worden voor overeenkomsten die nog afgesloten moeten worden, schrijft persbureau Reuters.

De EU gaat hardere standpunten innemen bij het onderhandelen van handelsovereenkomsten, zegt commissaris Valdis Dombrovskis (Buitenlands Beleid). Zo moeten er volgens hem betere regels komen rond digitale handel en moet er meer aan het milieu gedacht worden.

"Om onszelf te verdedigen tegen partijen die niet volgens de regels spelen moeten we stappen ondernemen om assertiever te zijn tijdens onderhandelingen", laat Dombrovskis aan verschillende buitenlandse media weten. "We zullen meer opkomen voor onze rechten en ons verdedigen tegen oneigenlijke praktijken."

Donderdag zal de Europese Commissie ook een voorstel indienen om de afspraken uit het Parijse Klimaatakkoord van 2015 "essentieel" te maken in komende handelsdeals. De commissie zal ook aan de twintig grootste landen wereldwijd vragen om doelstellingen te maken om de CO2-uitstoot onder controle te krijgen.

Ook onderzoeken de Europese leiders manieren om dwangarbeid uit de productieketen van Europese bedrijven te krijgen en zich via het rechtssysteem voor te bereiden op repercussies vanuit andere landen.