Vanwege de coronacrisis hebben zich vorig jaar minder buitenlandse bedrijven in Nederland gevestigd. Er kwamen 305 ondernemingen naar ons land, ongeveer een kwart minder dan een jaar eerder (397), meldt Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) donderdag. Bijna tachtig van deze bedrijven verhuisden naar ons land vanwege de Brexit.

Dankzij die bedrijven zijn zo'n 8.600 directe banen gecreëerd in Nederland. Er is 1,9 miljard euro aan investeringen mee gemoeid.

NFIA is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en helpt buitenlandse bedrijven om zich in Nederland te vestigen. In de cijfers worden alleen ondernemingen meegenomen die banen creëren en investeringen doen.

Vanwege de coronacrisis werd al rekening gehouden met een forse daling. Veel bedrijven kampen met teruglopende omzetten en reisbeperkingen. Hierdoor worden (buitenlandse) investeringen vaak in de ijskast gezet of afgeschaald.

NFIA benadrukt dat de teruglopende investeringen niet alleen te maken hebben met de pandemie, maar ook met het Nederlandse vestigingsklimaat. Onder meer de onzekerheid over veranderende regels op belastinggebied en het stikstofbeleid maken Nederland voor buitenlandse bedrijven minder uitnodigend. Bovendien heeft ons land een tekort aan technisch personeel.

Brexit trekt nog steeds bedrijven naar Nederland

De Brexit zorgde vorig jaar voor een lichtpuntje: bijna tachtig bedrijven kozen vanwege de breuk tussen het VK en de EU voor ons land. Volgens NFIA hebben deze ondernemingen voor zo'n zestienhonderd banen gezorgd. Veel Britse bedrijven hebben een Europees kantoor nodig om zonder extra belemmeringen te kunnen blijven handelen.

In 2019 kwam een vergelijkbaar aantal bedrijven vanwege de Brexit naar ons land. NFIA omschreef 2019 als een recordjaar. Sinds 2016 hebben 218 bedrijven die door de Brexit in de problemen komen voor Nederland gekozen.