
Nederlandse economie ontspringt de dans niet, maar het kan erger
"Alhoewel de dienstverlening van mens tot mens, zoals kappers en de horeca, enorm geraakt door de coronacrisis wordt, draait een groot deel van de dienstverlening tussen bedrijven gewoon door", zei hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO dinsdag voorafgaand aan de bekendmaking van de economische groeicijfers over 2020.
En in die dienstverlening is Nederland goed vertegenwoordigd. "Als mensen niet naar hun werk toe hoeven om het te kunnen doen, blijven sectoren goeddeels buiten schot", vult hoogleraar macro-economie Sweder van Wijnbergen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan. "Door de structuur van de Nederlandse economie wordt Nederland minder geraakt dan andere landen."
Nederland heeft in vergelijking met het buitenland ook een goede digitale infrastructuur. "Ondernemers gaan daar heel innovatief mee om", zegt Phlippen.
Duitsland rapporteerde een krimp van 5 procent, het Verenigd Koninkrijk een van 10 procent en Spanje zelfs een van 11 procent. "In welke mate de economie wordt geraakt, heeft ook te maken met in welke mate het land op gezondheidsgebied door het virus is geraakt", zegt hoogleraar internationale macro-economie Charles van Marrewijk aan de Universiteit Utrecht (UU).
In het laatste kwartaal geen groei of krimp
Maar het feit dat Nederland meer een dienstenland dan een productieland is, speelt volgens alle economen een belangrijkere rol in de relatief meevallende krimp. "We zijn sterk in financiële dienstverlening, consultancy en engineering. Die diensten worden ook geëxporteerd en bieden veel werkgelegenheid."
Ook het enorme steunpakket vanuit de overheid houdt de schade voor de economie relatief beperkt. Volgens hoogleraar Van Marrewijk is in Nederland ten opzichte van andere landen "enthousiast steun geboden" vanuit de overheid. "Dankzij de steun van de overheid is bijvoorbeeld de werkloosheid beperkt gebleven", zegt Van Wijnbergen.
"De ongekende steunmaatregelen hebben voorkomen dat de eerste klap van het voorjaar heeft doorgewerkt, waardoor een tweede klap is verzacht", zegt ook Phlippen. ABN AMRO houdt het voor het laatste kwartaal van 2020 dan ook op een economische groei van 0 procent: geen groei en geen krimp.
Eerder
- 13 nov 2020 om 09:30Nederlandse economie veert sterk op, maar krimp is nog niet goedgemaakt
- 14 aug 2020 om 09:30Nederlandse economie krimpt met een ongekende 8,5 procent
- 15 mei 2020 om 09:30Einde aan zes jaar economische groei in Nederland: krimp van 1,7 procent
NUjij: Uitgelichte reacties