De Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala is benoemd als nieuwe baas van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zij is de eerste vrouw die deze topfunctie bekleedt sinds de oprichting van de WTO in 1995.

Op een digitale bijeenkomst gingen alle 164 lidstaten akkoord met de voordracht van Okonjo-Iweala. Onlangs bleek de laatste grote horde al genomen, toen de Verenigde Staten formeel hun steun uitspraken voor de Afrikaanse.

Onder voormalig president Donald Trump zorgde de VS nog voor problemen in de zoektocht naar een nieuwe baas voor de internationale scheidsrechter voor handelsgeschillen. Terwijl Okonjo-Iweala brede steun genoot bij WTO-leden, blokkeerde het Witte Huis haar benoeming omdat de voorkeur uitging naar de andere overgebleven kandidaat, de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee.

Onder leiding van Trump trok de VS zich steeds minder aan van de WTO. Doordat de Amerikaanse regering weigerde nieuwe leden voor de belangrijkste geschillencommissie van de organisatie te benoemen, werd het orgaan feitelijk lamgeslagen.

Minister van Financiën

De 66-jarige Okonjo-Iweala was eerder minister van Financiën en van Buitenlandse Zaken in haar geboorteland Nigeria. Ze maakte ook carrière als ontwikkelingseconoom en leidinggevende voor de Wereldbank.

De topfunctie bij de WTO kwam in augustus onverwacht vrij doordat de Braziliaan Roberto Azevêdo een jaar voordat zijn termijn zou aflopen, terugtrad. Aanvankelijk circuleerde ook de naam van de Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) als opvolger, maar zij liet weten niet beschikbaar te zijn.