72 procent van de Nederlandse winkels is woensdag geopend voor click & collect en 6 procent stelt het uit tot een later moment. 22 procent heeft dus geen plannen om te beginnen met het laten afhalen van producten, blijkt uit een rondgang van brancheorganisatie INretail.

De belangrijkste reden om click & collect uit te stellen, is het weer. "Het is niet zo aangenaam om bij -5 graden iemand te vragen om te pinnen", zegt INretail-woordvoerder Paul te Grotenhuis tegen NU.nl.

De winkels die niet aan click & collect meedoen, zien er vooral om praktische redenen van af. "Stel dat je een bruidswinkel hebt die pakken op maat laat maken of een keukenwinkel waar mensen toch even moeten zien hoe het eruitziet. Dat soort dingen verkoop je moeilijker op bestelling", legt Te Grotenhuis uit.

56 procent van de ondernemers verwacht dankzij het afhalen 10 procent meer omzet te boeken. 21 procent rekent op 10 tot 20 procent meer omzet dan voorheen.

Maar de brancheorganisatie benadrukt dat de winkels op 3 maart de deuren volledig moeten openen om te kunnen overleven. "Anders dreigen er een hoop faillissementen aan te komen. De komende weken gaan we bewijzen dat shoppen veilig kan", besluit Te Grotenhuis.