Wereldhandelsorganisatie WTO komt maandag bijeen om een nieuwe voorzitter te benoemen, zo is dinsdag bekendgemaakt. De Verenigde Staten blokkeerden eind oktober de voordracht van de Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala, die nu naar alle waarschijnlijkheid alsnog wordt benoemd.

Het zou voor het eerst zijn dat de organisatie een vrouw én iemand uit Afrika als leider krijgt. De WTO zit al sinds augustus vorig jaar zonder voorzitter.

Toen stapte de Braziliaan Roberto Azevêdo vervroegd op. De WTO heeft veel van haar slagkracht verloren en krijgt veel kritiek omdat het nauwelijks nog lukt om tot overeenstemming te komen over handelsverdragen, het bestaansrecht van de organisatie.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) uitte onlangs nog kritiek op het functioneren van het logge apparaat, waarvan maar liefst 164 landen lid zijn.

De Amerikanen lieten vorige week weten niet langer tegen de benoeming van de voormalige minister van Financiën van Nigeria te zijn. Haar voordracht werd breed gedragen door andere landen.

Vorige week trok ook de laatst overgebleven tegenkandidaat zich terug.