Het winterse weer heeft niet alleen invloed op het openbaar vervoer in Nederland, maar ook op het vluchtschema van onder andere Schiphol en Eindhoven Airport. Tientallen vluchten die vandaag vanaf Schiphol zouden vertrekken zijn vertraagd of geannuleerd. Daarnaast blijft Eindhoven Airport in ieder geval tot maandagochtend gesloten.

Dat meldt de Eindhovense luchthaven op Twitter. Tot 7.00 uur maandagochtend is geen vliegverkeer mogelijk van en naar Eindhoven. Binnenkomende vluchten worden zondagochtend omgeleid naar de luchthaven van Keulen.

Alhoewel zondag verschillende vluchten later of niet vertrekken op Schiphol, is het sluiten van de luchthaven niet aan de orde, meldt een woordvoerder van Schiphol. "Door de sneeuwval en wind is het aantal vliegtuigen dat gebruik kan maken van de start- en landingsbanen kleiner dan normaal. Daarnaast moeten vliegtuigen ijsvrij gemaakt worden en dat kost meer tijd."

Tot hoe laat het oponthoud duurt op Schiphol is nog niet bekend. "Een ploeg sneeuwruimers is op dit moment hard aan het werk", aldus de zegsvrouw. Met trucks met sneeuwschuiven en het sproeien van antivriesvloeistof zullen ze proberen de start- en landingsbanen sneeuwvrij te houden.

Vanwege de harde wind is de Kaagbaan zondagochtend de enige start- en landingsbaan die op Schiphol in gebruik wordt genomen. De baan moest om 8.30 uur tijdelijk dicht vanwege het sneeuwruimen, bevestigt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland na berichtgeving van NH Nieuws. Hierdoor moesten verschillende vluchten uitwijken naar andere luchthavens.

De baan is inmiddels sneeuwvrij en weer open voor vliegverkeer.

Sneeuwballen, pekeltrams en ongelukken: Nederland in de sneeuw
150
Sneeuwballen, pekeltrams en ongelukken: Nederland in de sneeuw