Meerdere pakketbezorgers die in België voor onder meer PostNL werkten, hebben mogelijk voor miljoenen euro's belastingfraude gepleegd. Volgens het Belgische zakenblad De Tijd heeft de Belgische fiscus bij onderzoek naar verschillende onderaannemers voor miljoenen aan vorderingen opgelegd, onder meer wegens het niet afdragen van belastingen en sociale premies.

Een woordvoerder van de Belgische belastingdienst zegt dat een speciale inspectiedienst 29 dossiers over koeriersdiensten in België behandelt. "Daarvan zijn er al 21 afgehandeld, met als resultaat 11,7 miljoen euro aan ingekohierde (geclaimde) belastingen. Het gaat inderdaad om onderaannemers van bijvoorbeeld PostNL", aldus de zegsman, die verder geen details wil geven.

De Tijd wist de hand te leggen op een aantal documenten van PostNL Pakketten België waarop de namen staan van onderaannemers die namens PostNL pakjes leverden in België. Die zogeheten rittenlijsten roepen volgens de krant vragen op. Zo staan op een lijst van begin 2019 twee bedrijven die in de voorgaande jaren al failliet waren verklaard.

Ook hebben verschillende firma's op de lijsten officieel andere bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld als bouwonderneming of kroeg. Ingewijden zeggen tegen de krant dat er ook veel cash uitbetaald wordt bij de koeriers. Sommige chauffeurs zouden niet eens een bankrekening hebben. Daarnaast kunnen de onderaannemers onderling ritten aan elkaar uitbesteden en factureren. Daarvan ontbreken soms geldige betaalbewijzen, bestelbonnen, contracten, transportdocumenten of zelfs commerciële correspondentie, aldus De Tijd.

Een woordvoerder van PostNL Pakketten België, dat na Bpost de grootste speler op de Belgische pakjesmarkt is, zegt dat de contracten met de onderaannemers worden opgesteld met "de verwachting dat de Belgische wet wordt nageleefd, onder andere qua belastingen en sociale zekerheid". Volgens haar wordt een koerier "maximaal binnen het wettelijk vastgelegde kader" gecontroleerd door PostNL.