Philips heeft een tik te verwerken gekregen in een patentconflict met het Amerikaanse navigatiebedrijf Garmin en Googles smartwatchproducent Fitbit. Het International Trade Centre (ITC) heeft de eerdere beschuldigingen van Philips, die meende dat de Amerikanen octrooien van Philips schenden, ongegrond verklaard.

Volgens Philips gebruiken Garmin en Fitbit de door Philips bedachte technologie voor het monitoren van gezondheid, zonder daarvoor te betalen. Philips ontwikkelde de technologie naar eigen zeggen voor zijn gezondheidsproducten Lifeline, Biosensor en Sleep Diagnostic.

De rechtszaken draaien onder andere om technologie voor gps, beveiliging van persoonlijke data en internetverbindingen voor zogeheten wearables met bijvoorbeeld de smartphone. Philips verkoopt een eigen smartwatch en ontwikkelt dergelijke technologieën ook voor volgsystemen voor patiënten.

De Noord-Amerikaanse tak van het Nederlandse bedrijf wilde bij rechters in Boston en Californië onder meer afdwingen dat Garmin en Fitbit alsnog een licentie moeten kopen voor de patenten. De eerste ronde in het patentconflict heeft Philips verloren, de tweede ronde volgt nog.

Op het gebied van intellectueel eigendom is Philips het actiefste Nederlandse bedrijf. Het medisch-technologische bedrijf vroeg de laatste jaren ruim 1.500 patenten per jaar aan.