Vanwege de aangekondigde lage temperaturen zetten supermarkten komend weekend extra personeel en wagens in om de bezorging en levering aan winkels niet in gevaar te brengen, maar eigenlijk voorzien ze geen grote problemen. Bezorgdiensten zijn bezorgder en verwachten "een sneeuwbaleffect".

Het gaat komend weekend sneeuwen en daardoor wordt de toelevering aan winkels bemoeilijkt en kan de levering aan huis in gevaar komen.

Toch verwachten de meeste supermarkten geen grote problemen, meldt brancheorganisatie CBL. In gesprek met NU.nl laat de organisatie weten extra maatregelen te nemen.

Albert Heijn zal zijn winkels zaterdagochtend extra bevoorraden, zodat er minder over en weer hoeft te worden gereden. De bezorgauto's voor levering aan huis zijn uitgerust met een sneeuwschep en andere middelen, "maar dat is standaard van december tot maart". De supermarktketen benadrukt dat veiligheid vooropstaat en dat de voorspellingen minutieus in de gaten worden gehouden.

Eenzelfde geluid klinkt bij Jumbo. "De winkels worden vroeger beleverd, maar voor de online bestelde boodschappen verwachten we geen problemen. We houden alles scherp in de gaten en houden onze klanten persoonlijk op de hoogte."

Picnic activeert 'Operatie Snowball'

Bezorgdiensten zijn minder positief gestemd. Picnic activeert zaterdag zijn sneeuwplan Operatie Snowball. "Het is ook een sneeuwbaleffect", zegt CEO Michiel Muller. "Gezien we volledig met eigen voertuigen werken, moeten we ook helemaal vertrouwen op eigen personeel."

"Als die al niet kunnen komen doordat het openbaar vervoer niet rijdt, zitten we al in de problemen. En als leveranciers vanuit Groningen, België of Duitsland niet naar onze vestigingen kunnen rijden, zal het helemaal niet lukken."

'Team houdt hele dag KNMI in de gaten'

Muller kan niet zeggen of de bezorging in gevaar komt, maar hij overlegt wel elk uur met zijn leveranciers. "Er is een team dat de hele dag het KNMI in de gaten houdt en op basis daarvan beslissingen neemt over de levering", vertelt hij.

Vervoerder PostNL zal er alles aan doen om alle pakjes te leveren. "We strooien zout bij onze sorteercentra en geven onze bezorgers tips over hoe ze met de kou moeten omgaan. Als we afspraken moeten aanpassen, gaan we daarover in overleg met onze klanten", zegt een woordvoerder.

Thuisbezorgd stopt bezorgen als veiligheid in geding is

Als het dit weekend voor maaltijdbezorgers niet meer veilig is om de weg op te gaan, zal Thuisbezorgd.nl de service stopzetten. "Ik denk dat het zondag wel reëel is om je af te vragen of je mensen op de fiets door de sneeuw moet laten gaan", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Thuisbezorgd zegt de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten te houden, maar niet op voorhand al maatregelen te nemen. "We hebben ook te maken met restaurants die zeker in deze periode omzet willen blijven draaien. Maar de veiligheid van de bezorgers staat voorop. Wij zijn zoals altijd goed voorbereid en houden het in de gaten."

Deliveroo laat ook weten dat "veiligheid vooropstaat", maar dat het bedrijf de koeriers zelf laat beslissen of ze wel of niet de weg opgaan. "Het moet echt een uitzonderlijke situatie zijn om de bezorging helemaal stop te zetten. Zulke beslissingen worden waarschijnlijk op het moment zelf genomen", vertelt een woordvoerder.

Uber Eats overlegt momenteel over eventuele extra maatregelen en komt daar later op terug.