De Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee heeft haar kandidatuur voor de topfunctie van handelsorganisatie WTO ingetrokken. Daarmee lijkt de weg vrij voor de benoeming van de Nigeriaanse econoom Ngozi Okonjo-Iweala. Zij is de enige overgebleven kandidaat. Met de benoeming van Okonjo-Iweala zou de WTO zowel voor het eerst een vrouw, als iemand van het Afrikaanse continent aan het roer krijgen.

In november werd nog een belangrijke bijeenkomst van de WTO geannuleerd. Daar zou worden gestemd over de benoeming van Okonjo-Iweala. De regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump had als enige haar kandidatuur afgewezen. De VS stond achter de kandidatuur van Yoo. Zij heeft zich nu teruggetrokken na overleg met verschillende leden, waaronder de nieuwe Amerikaanse regering van president Joe Biden.

Onder leiding van oud-president Trump trok de VS zich steeds minder aan van de WTO. Doordat de Amerikaanse regering weigerde nieuwe leden voor de belangrijkste geschillencommissie van de organisatie te benoemen, was het orgaan feitelijk lamgeslagen.

Met Okonjo-Iweala zou de WTO voor het eerst in haar 25-jarige bestaan een vrouw aan het hoofd krijgen. De 66-jarige Nigeriaanse econoom was eerder minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken in haar geboorteland. Ook werkte ze als ontwikkelingseconoom bij de Wereldbank in Washington.

De topfunctie bij de WTO kwam in augustus onverwacht vrij door het terugtreden van de Braziliaan Roberto Azevêdo, een jaar voordat zijn termijn zou aflopen. Aanvankelijk werd ook de Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) als mogelijke opvolger genoemd, maar zij liet weten niet beschikbaar te zijn.