RWE eist een schadevergoeding van de Nederlandse Staat. De grote Duitse energieleverancier heeft een kolencentrale in de Eemshaven, maar omdat de Nederlandse Staat het opwekken van elektriciteit met steenkool wil verbieden, zegt het bedrijf 1,4 miljard euro schade te lijden. Dat meldt demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken en Klimaat) donderdag aan de Tweede Kamer.

RWE stelde in 2015 de kolengestookte elektriciteitscentrale in gebruik. Uiterlijk 1 januari 2030 moet die gestopt zijn met het gebruik van kolen voor de elektriciteitsproductie. Op die manier wil het kabinet de uitstoot van broeikasgassen als CO2 verminderen.

Het ministerie meent dat het energiebedrijven voldoende tijd geeft om kolencentrales geschikt te maken voor andere brandstoffen en om al gedane investeringen zoveel mogelijk terug te verdienen. Dat heeft het in december ook duidelijk gemaakt in een gesprek met RWE.

Het Duitse energiebedrijf, dat in 2009 met de overname van Essent de Nederlandse markt betrad, neemt daar evenwel geen genoegen mee. Het is een arbitragezaak begonnen bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).