Ook veel Nederlanders hebben in januari belegd in GameStop. Het was in januari zelfs het populairste aandeel om in te investeren in de VS, blijkt uit de maandcijfers van broker BinckBank, die een beeld geven van welke aandelen en fondsen bij Nederlandse beleggers in trek zijn.

De beurswaarde van GameStop, een door veel analisten afgeschreven winkelketen, ging de voorbije periode meerdere keren door het dak. Aan de ene kant dreven particuliere beleggers op internetfora de prijs op door massaal in te stappen bij het bedrijf.

Aan de andere kant speculeerden investeringsfondsen op een koersdaling. Ze dreigden zo onhoudbare verliezen te lijden, en werden gedwongen aandelen van die bedrijven bij te kopen. Een extra koersexplosie was het resultaat. Ook bij AMC wilden de particuliere beleggers de grote investeerders, die op een koersdaling rekenden, een hak zetten.

Nederlandse beleggers hebben zich vorige maand dus duidelijk ook gestort op de aandelen van GameStop en AMC, al deden zij dat voorzichtig. Als het gaat om belegd vermogen in de VS, dan staan de bedrijven niet in de top 10. De top vier bestaat daar uit Tesla, Apple, Amazon en Microsoft.

In Nederland was Shell in januari het populairste aandeel bij BinckBank-klanten. Ook qua belegd vermogen stond het olie- en gasconcern op één. Verder was maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway een populair aandeel, maar dit bedrijf stond niet bij de toppers als het gaat om de totale inleg. ING en chipmachinemaker ASML stonden hoog in beide lijsten.