AMSTERDAM - Ruim duizend werklozen met een uitkering hebben 'onder dreiging van een seizoensbaan' als sla- of tomatenplukker werk gevonden in andere sectoren. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) benaderde afgelopen jaar meer dan tienduizend werklozen tot 40 jaar om aan de slag te gaan als seizoensarbeider. Wie weigerde, liep kans op verlies van uitkering.

Doel van het gezamenlijke project van CWI, gemeenten, uitkeringsinstantie UWV, en land- en tuinbouworganisatie LTO was om werklozen daadwerkelijk aan het werk te helpen in de land- en tuinbouw. Zij zouden bijvoorbeeld appels, peren en asperges kunnen oogsten. Totnogtoe gingen 850 mensen op deze manier aan de slag.

Meer dan duizend werklozen 'zagen een baan op het land echter niet zitten en solliciteerden gauw ergens anders', zegt projectleider Jos Dautzenberg in de krant. "Het was misschien niet het doel van het project, maar we zijn er wel blij mee." Dautzenberg noemt het 'opvallend' dat mensen na maanden werkloosheid ineens weer werk vonden en geen uitkering meer hoefden.