Alibaba-topman Jack Ma wordt door de Chinese overheid niet langer gezien als een 'vooraanstaande ondernemer'. Zijn naam wordt niet genoemd in een artikel van Shanghai Securities News dat 's lands ondernemers bejubelt. Zijn relatie met de Chinese regering is al een tijd verzuurd.

Net voor de Chinese e-commercegigant Alibaba dinsdagmiddag resultaten over het vierde kwartaal publiceert, krijgt oprichter Jack Ma een tegenslag te verwerken.

In een voorpagina-artikel van overheidskrant Shanghai Securities News over techondernemers die belangrijk zijn voor de Chinese economie, wordt met geen woord over hem gerept. Wel wordt met veel egards verwezen naar Huawei-CEO Ren Zhengfei en Xiaomi-baas Lei Jun.

Het botert al een tijd niet meer tussen de Chinese regering en Ma. Vorig jaar werd de ondernemer drie maanden lang vermist na een kritische speech over de Chinese financiële sector. Er werd gespeculeerd dat hij in de gevangenis zat of zelfs overleden was. Eind januari verspreidde hij een videoboodschap, maar sindsdien is niets meer van hem vernomen.

China zette daarnaast ook de megabeursgang van financiële dochter Ant op pauze en vraagt het concern nu om zich te heroriënteren. Het bedrijf moet meer focussen op zijn verlieslatende betaaldiensten en minder op zijn winstgevende bankactiviteiten, waaronder kredietverlening en verzekeringen.

Alibaba kwam om 13.30 uur Nederlandse tijd met cijfers over het afgelopen kwartaal. Analisten rekenden op een omzet van zo'n 200 miljard dollar (bijna 166 miljard euro), geholpen door de winkelsluitingen tijdens de coronacrisis.