Luchtvaartmaatschappij KLM heeft donderdag twee vluchten naar China geschrapt vanwege het coronatestregime van het land. Zakenreis.nl claimde donderdag dat KLM helemaal stopt met vliegen naar het land, maar daar is geen sprake van, aldus een woordvoerder.

De vluchten zijn geschrapt omdat de Chinese autoriteiten sinds donderdag eisen dat de vliegtuigbemanning een dubbele negatieve coronatest moet laten zien. Het gaat om een PCR-test, gecombineerd met een sneltest.

KLM heeft door de maatregel twee vluchten geschrapt op donderdag: een passagiersvlucht en een vrachtvlucht. De luchtvaartmaatschappij heeft verder nog geen vluchten geschrapt. Een woordvoerder laat weten dat KLM per vlucht bekijkt of ze van de startbaan kunnen vertrekken.

Het is niet de eerste keer dat KLM wordt geconfronteerd met een dubbele coronatestplicht. Ook in Nederland is inmiddels een dergelijke maatregel ingevoerd, wat tot dreigementen van de luchtvaartmaatschappij leidde. KLM zei onder meer niet meer intercontinentaal te willen vliegen met een dergelijke testplicht, omdat het bedrijf dan personeel achter zou moeten laten bij een mogelijke positieve test. De luchtvaartmaatschappij heeft inmiddels een akkoord gesloten over een sneltestprotocol.

KLM werd eerder deze week al geforceerd om zo'n tweehonderd vluchten te schrappen als gevolg van het vliegverbod naar de meest risicovolle coronagebieden: het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.