De economie van Frankrijk is vorig jaar 8,3 procent kleiner geworden, meldt statistiekbureau Insee vrijdag. De krimp is daarmee aanzienlijk minder groot dan verwacht: Parijs ging uit van een min van 11 procent. In 2019 groeide de Franse economie nog met 1,5 procent.

Na een korte opleving in het derde kwartaal van 2020 kromp de Franse economie in het afgelopen kwartaal weer. In de laatste drie maanden van 2020 ging de economie van Frankrijk er 1,3 procent op achteruit. Ter vergelijking: van juli tot en met september was er nog sprake van een groei van 18,5 procent.

De krimp in het vierde kwartaal van 2020 heeft alles te maken met de nieuwe coronamaatregelen van de Franse overheid. Eind oktober gingen alle niet-essentiële winkels dicht en in december werden de regels aangescherpt met een avondklok. Door die maatregelen konden consumenten hun geld op minder plekken uitgeven en daalden hun uitgaven met 5,4 procent.

Het ziet er niet naar uit dat de Franse economie snel zal opveren. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus neemt al weken toe en bovendien werd de avondklok begin januari in vijftien departementen vervroegd. In deze gebieden mogen inwoners zich na 18.00 uur niet meer op straat begeven.

Ook Belgische economie krimpt

Ook de Belgische economie is in 2020 gekrompen. Daar gaat het om een krimp van 6,2 procent, waarmee de krimp ruim drie keer sterker uitviel dan tijdens de financiële crisis van 2009. Destijds kromp de economie nog met 2 procent.

De impact van de coronacrisis was het sterkst voor de dienstensector met bijvoorbeeld horeca en detailhandel als gevolg van de lockdowns.

In het vierde kwartaal van 2020 wist de Belgische economie nog wel een klein plusje van 0,2 procent op kwartaalbasis op te tekenen. Op jaarbasis was in de laatste periode van het jaar echter sprake van een neergang met 4,8 procent.

Recordkrimp voor Spaanse economie, ondanks groei in tweede jaarhelft

Ook de Spaanse economie groeide aan het einde van het jaar, daar met een kleine 0,4 procent, blijkt vrijdag uit cijfers van statistiekbureau INE. Daarmee waren de laatste drie maanden van 2020 het tweede kwartaal op rij waarin de Spaanse economie groeide. In de periode van juli tot en met september groeide het bruto binnenlands product (bbp) al met 16,4 procent.

De jaarhelft met economische groei kon echter niet voorkomen dat de economie van Spanje een recordkrimp van 11 procent vertoonde in 2020. De laatste twee kwartalen konden de geleden schade in de eerste helft van het jaar dus niet goedmaken: toen kromp het bbp met respectievelijk 5,3 en 17,9 procent.