Techbedrijf Apple heeft voor het eerst een kwartaalomzet van meer dan 100 miljard dollar (82,5 miljard euro) behaald. De onderneming profiteerde van de sterke verkoop van nieuwe iPhone-modellen in de feestdagenperiode. Meer mensen hadden op de komst van de iPhone 12 gewacht, omdat dit toestel de eerste iPhone is die van het 5G-netwerk kan gebruikmaken.

In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar kwam de omzet van Apple uit op 111,4 miljard dollar. De nettowinst bedroeg in diezelfde periode 28,7 miljard dollar, eveneens een record. Een jaar eerder werd een omzet van bijna 92 miljard dollar behaald, met een winst van 22,2 miljard dollar.

Volgens Apple liep met een plus van 57 procent met name de verkoop in China goed. De verkoop buiten de VS was in de afgelopen periode goed voor 64 procent van de inkomsten.

Naast een sterke vraag naar iPhones had Apple ook de wind in de zeilen door het vele thuiswerken en -onderwijs in coronatijd. Er was een grotere vraag naar iMac-computers, iPads en MacBooks. Ook draagbare apparatuur, zoals AirPods en de Apple Watch, werd goed verkocht. Verder werd meer verdiend met diensten zoals iTunes.

Topman Tim Cook was verheugd met de cijfers. Die wijzen volgens hem op een enthousiaste ontvangst van de nieuwste Apple-producten. De resultaten van het Californische technologieconcern vielen beter uit dan analisten op Wall Street hadden verwacht.

Apple is met een marktwaarde van 2,4 biljoen dollar (bijna 2 biljoen euro) het duurste beursgenoteerde bedrijf in de Verenigde Staten.