Eigenaren van de Nasdaq-aandelenbeurs in New York willen de handel in een specifiek aandeel stilleggen als ze vermoeden dat de koers gemanipuleerd wordt via sociale media, zei directeur Adena Friedman woensdag op de Amerikaanse zender CNBC. Ze reageerde hiermee op de opvallende koersstijging van onder andere gameverkoper GameStop.

De koers van GameStop is in de afgelopen twee weken met maar liefst 354 procent gestegen. Op woensdag klom de koers van het aandeel verder. Volgens marktkenners kan dit samenhangen met diverse berichten op het sociale medium Reddit.

Ook de koersen van andere aandelen schoten woensdag opvallend ver de hoogte in. Het gaat om onder andere bioscoopketen AMC, dat de waarde van zijn aandeel in korte tijd zag verdrievoudigen, terwijl de markt met gemiddeld 1 procent daalde. Ook de koers van BlackBerry schoot met 185 procent omhoog. Over de genoemde bedrijven werd op Reddit volop gepraat.

"Als we zien dat er op sociale media veel over een aandeel wordt gepraat en we zien tegelijkertijd ongewone handelsactiviteiten, besluiten we mogelijk om de handel in het betreffende aandeel tijdelijk stop te zetten om de situatie te onderzoeken", aldus Nasdaq-baas Friedman.

Als uit dat onderzoek blijkt dat er mogelijk gemanipuleerd wordt, wil het beursbedrijf voor verder onderzoek contact opnemen met toezichthouders. Friedman adviseerde de toezichthouders om dergelijke activiteiten ook zelf in de gaten te houden.