Onverzekerde winkeliers die door de rellen van de afgelopen dagen schade opliepen, kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën) woensdag. Verzekerde ondernemers kunnen bij hun verzekeraar aankloppen voor een schadevergoeding voor de ravage die door plunderaars en relschoppers is aangericht.

Het kabinet heeft hierover gesproken met De Nederlandsche Bank (DNB) en verzekeraars. Hoekstra verwacht dat de volledige schade daarmee opgevangen wordt.

"Het overgrote deel van de ondernemers is verzekerd en daarmee geholpen", zegt de bewindsman. Volgens DNB valt de aangerichte schade onder 'klein molest', wat betekent dat verzekeraars kunnen uitkeren. De kleine groep ondernemers die niet verzekerd is, kan op een vergoeding uit het schadefonds rekenen. "Ik ga ervan uit dat we daarmee de volledige schade die ondernemers is aangedaan door de raddraaiers weten op te vangen."

Het geld moet uiteindelijk op de relschoppers worden verhaald, vindt het kabinet. Dat moet gebeuren via strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures, legt Hoekstra uit. "Maar iedereen is erop gebrand om dit tot op de laatste cent te verhalen."