AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben woensdagochtend flinke averij opgelopen. De beursbrede dalingen waren een reactie op de lagere koersen in de Verenigde Staten dinsdag. Vooral de financiële concerns lagen in de lappenmand.


Beursjournaal


Beursstemming

In Amsterdam noteerde de AEX-index tegen het middaguur 11,76 punten lager (3,5 procent) op 320,43. Alleen Heineken boekte een plusje. "Het is geen feest", sprak een analist zuur.

Elders in Europa was het beeld niet veel beter. De CAC in Parijs en de FTSE in Londen daalden 2,6 procent en de DAX in Frankfurt gaf zelfs 3,7 procent prijs.

Winstwaarschuwing

De stemming werd grotendeels bepaald door de winstwaarschuwing van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase. Die liet in heel Europa diepe sporen na. In Amsterdam verloor ABN Amro 5,6 procent, ING 6 procent en Fortis 6,1 procent. In Frankfurt waren HypoVereinsbank en Münchener Rück de grootste verliezers, in Londen Barclays, Prudential en Royal Sun Alliance.

De slechte resultaten van de Zwitserse bank/verzekeraar Swiss Life onderstreepten woensdag de malaise in de financiële sector. Het concern boekte in het eerste halfjaar 386 miljoen frank verlies en kondigde een sanering aan. Swiss Life daalde 5 procent.

Ook verzekeraar Aegon gaf terrein prijs, al waren de verliezen niet meer zo groot als eerder op de ochtend. Grootaandeelhouder Vereniging Aegon heeft 350 miljoen aandelen verkocht à 10 euro. Het aandeel, dat dinsdag al bijna 10 procent verloor, verloor nog eens 2,1 procent. Een stuk kostte 9,83 euro, het laagste punt sinds oktober 1996.

Grootste daler onder de AEX-fondsen was Philips. Het elektronicaconcern viel 6,4 procent terug na een neerwaartse bijstelling door de analisten van de zakenbank UBS Warburg. Het aandeel bereikte met 15,10 euro het laagste punt in 3,5 jaar.

De Europese technologiesector leed onder slecht nieuws van de Amerikaanse softwarefabrikant Oracle. Die presenteerde een forse winstdaling en liet weten dat de resultaten in het huidige kwartaal aan de onderkant van de verwachtingen zullen uitkomen. Concurrent SAP zakte daardoor bijna 5 procent op de Duitse beurs, het technologiefonds Epcos zelfs 12 procent.

Beleggers konden bij het gebrek aan vertrouwen in de technologiesector en banken en verzekeraars hun geluk eveneens niet beproeven bij de defensieve waarden, zoals gebruikelijk. Dat kwam weer door de winstwaarschuwing van fastfoodketen McDonald's. Voedingsconcern Ahold viel hierop ruim 5,5 procent terug. Koninklijke Olie ging door de lagere olieprijs 2,5 procent naar beneden.

Euro

De euro steeg sterk in de Europese valutahandel. De munteenheid steeg ten opzichte van de dollar van 0,9685 naar 0,9720 dollar en tegenover het pond sterling ging de eurokoers van 0,6310 naar 0,6325 pond.