BRUSSEL - De Belgische justitie heeft dinsdag huiszoeking gedaan in het hoofdkwartier van vliegtuigbouwer Airbus in het Franse Toulouse.

Onderzoeksrechter Van Espen en zijn mensen zijn op zoek naar sporen van fraude bij de bestelling, in 1997, van 34 Airbus-toestellen door de inmiddels failliete Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. Dit contract zou Sabena mede naar de financiële afgrond hebben geduwd.

Justitie nam de briefwisseling in beslag tussen Airbus en Sabena ten tijde van de onderhandelingen over de order. Zij voelde een tiental commerciële mensen aan de tand, zo meldden woensdag Belgische kranten.

De Belgische justitie begon in november vorig jaar een onderzoek naar mogelijke fraude bij het faillissement van Sabena. Vooral de Zwitserse moedermaatschappij Swissair was in de ogen van personeel en vakbonden de gebeten hond. Sabena mocht opdraaien voor de lasten van dure contracten, Swissair pikte de revenuen in.

Aan de bestelling van de 34 Airbussen zou ook een luchtje hebben gezeten. Sabena zelf wilde zeventien toestellen. Swissair drukte een order voor het dubbele aantal door. Swissair beloofde Sabena extra geld. Die belofte zijn de Zwitsers nooit nagekomen, schrijft de krant De Standaard.

Volgens de Financieel-Economische Tijd zette in november 1997 de Zwitserse topman van Sabena een optie op de 34 Airbussen na 24 uur om in een aankoop. Het vermoeden is dat Swissair voor deze forse order voor eigen aankopen een uitzonderlijke prijskorting kreeg. Justitie onderzoekt of daarbij aan Swissair-kopstukken mogelijk smeergeld is betaald.