AMSTERDAM - Albert Heijn heeft plannen voor de oprichting van een goedkope supermarktketen. Volgende maand begint het bedrijf een proef met een supermarktformule waarbij het accent ligt op huismerkproducten. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag op basis van bronnen bij Albert Heijn.

Binnen enkele weken opent AH in het Noord-Hollandse Heemskerk een supermarkt volgens de huismerkformule, aldus de berichten. De nieuwe winkel biedt minder ruimte aan de bekende A-Merken van Unilever (Omo, Blue Band, Iglo), Campina en Douwe Egberts.

Supermarktoorlog

Met deze stap, onder de codenaam Doorbraak, zou Albert Heijn een nieuwe ronde willen inluiden in de supermarktoorlog die de keten twee jaar geleden zelf is begonnen.

Rendement

Die prijzenslag heeft Albert Heijn wel marktaandeel teruggebracht, maar desondanks zijn de winkels nog steeds duurder dan die van de concurrentie. "Die counteren steeds elke prijsverlaging die Albert Heijn doorvoert", legt supermarktdeskundige G. Rutte uit. "Daarom zoekt AH naar nieuwe wegen om het rendement van de winkels te vergroten. Dat kan via huismerken."

Vervreemden

Rutte meent dat Albert Heijn zich met zijn mogelijke plan wel eens kan vervreemden van zijn bestaande klanten. Wat de supermarktketen aan klanten wint bij de lagere en middeninkomens, kan hij verliezen bij de bezoekers die bereid zijn meer te besteden, waarschuwt hij.

Een volgende stap kan in dat geval zijn dat AH fors het mes zet in het aantal A-merken binnen zijn winkels. "Dan hebben we het niet meer over beperken, maar over schrappen." Volgens het scenario van Rutte zet Albert Heijn met de huismerken dan vooral in op het zogeheten sociale pakket, de basisproducten die nodig zijn voor het dagelijks eten.

Goedkopere uitstraling

Hij vraagt zich af of Albert Heijn met een huismerksuper de juiste keuze maakt. "Zulke winkels zullen goedkoper zijn, met een goedkopere uitstraling. Maar de huidige klant van Albert heijn is vooral een A-merkkoper. Die wil helemaal niet naar een Albert Heijn waar geen A-merken meer zijn."

De winkelketen zelf is terughoudend met een toelichting. "We willen niet inhoudelijk reageren", aldus een woordvoerster. Wel wil ze kwijt dat het beeld dat in de media wordt neergezet niet klopt. "Die grote nadruk op het huismerk is niet de juiste focus. Wij richten ons niet alleen op huismerken."

Kwaliteit

Zij vult aan dat Albert Heijn een service-supermarkt wil zijn, die aandacht heeft voor innovatie en kwaliteit. "Wij hebben momenteel vier formules en zijn niet van plan daar een extra aan toe te voegen."