ROTTERDAM - Nederland wordt vaker in verband gebracht met corruptie. Op een internationale lijst van minst corrupte landen is Nederland opnieuw gedaald en neemt het nu de elfde plaats in.

Transparency International, een organisatie die wereldwijd corruptie onderzoekt, stelt deze lijst jaarlijks samen aan de hand van inschattingen van onder meer deskundigen en zakenlieden. Nederland heeft de laagste plaats van de afgelopen tien jaar bereikt, maar staat nog wel voor bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en België.

Prof. H. de Doelder van de Erasmus Universiteit Rotterdam, voorzitter van Transparency Nederland, wijt het slechtere imago van Nederland aan het schandaal rond de bouwfraude. Fraude van dergelijke omvang brengt "heel wat teweeg", zei hij dinsdag.

Imagoschade

De Doelder spreekt van imagoschade voor Nederland. "Vergeleken met Duitsland doen we het nog wel aardig, maar we zijn wel uit de toptien geknikkerd. Dat is een slecht teken."

Uit de corruptie-index blijkt verder dat van de vier landen die momenteel met de Europese Unie onderhandelen over toetreding, Roemenië met de meeste corruptie kamp. Roemenië staat van 159 onderzochte landen op de 85e plek. De andere drie kandidaten zijn Bulgarije (plaats 55), Turkije (65) en Kroatië (70).