DEN HAAG - De bouwbedrijven in Nederland zijn het toch nog eens geworden over de schadevergoeding die de sector met de overheid overeenkwam na de bouwfraude. Brancheorganisatie Bouwend Nederland heeft eerdere weerstand in haar achterban opgelost en maakt voor 1 november 50 miljoen euro over naar de gedupeerde overheden. Daarmee komt er ook een eind aan de juridische strijd tussen ondernemingen en overheden.

Dat meldden Bouwend Nederland en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat dinsdag. De schadevergoeding staat overigens los van de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft opgelegd aan de bedrijven. Naast de 50 miljoen euro maken de bouwbedrijven ook 21 miljoen euro over naar een onderzoeksprogramma. Dat moet bijdragen aan een meer professionele en moderne bouwsector.

Verboden prijsafspraken

Half september lagen enkele tientallen leden van de koepelorganisatie in de bouw nog dwars. Zij meenden dat ze niet hebben geprofiteerd van de verboden prijsafspraken en zagen een bijdrage aan de schadevergoeding niet zitten.

"Onze leden zijn uiteindelijk toch akkoord gegaan, daar zijn we erg blij om", reageerde een woordvoerder van Bouwend Nederland. "We hopen dat we hiermee een streep kunnen zetten door het verleden. Niet zand erover, we hebben geleerd en hebben daar in de toekomst baat bij."

Vertrouwen herstellen

Minister Dekker (VROM) is ook tevreden over het feit dat de achterban van Bouwend Nederland akkoord is gegaan met de schadevergoeding. "Dit is een manier om het vertrouwen in de bouw te herstellen en te werken aan de toekomst", aldus de bewindsvrouw.