Het tekort aan vakmensen in de installatiebranche verdubbelt de komende drie tot vijf jaar mogelijk tot 40.000 mensen als er niets gebeurt. Daarvoor waarschuwt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland zaterdag in De Telegraaf. De installatiebranche, waarin ongeveer 150.000 vakmensen werkzaam zijn, zit dan ook te springen om nieuw personeel.

Het gebrek aan vakmensen in de installatiebranche heeft ertoe geleid dat bedrijven personeel met handenvol geld bij elkaar wegkapen. Ondernemers zetten zelfs headhunters in om verwarmingsmonteurs, loodgieters en elektriciens van concurrenten binnen te halen, zegt Terpstra.

"Bedrijven huren headhunters in om voor een paar tientjes extra personeel bij elkaar weg te kapen", aldus Terpstra. "Er ontstaan veel nieuwe bedrijven en grote partijen nemen de kleintjes over. De personeelstekorten worden groter en groter, maar dit is natuurlijk niet goed voor de sector en ook geen oplossing voor het gebrek aan vakmensen."

Het personeelstekort is zo nijpend dat de energietransitie en de daarmee samenhangende klimaatdoelen zonder verdere actie onhaalbaar dreigen te worden, waarschuwt Techniek Nederland.

"Voor 2030 moeten onder meer 1,7 miljoen laadpalen worden geplaatst en anderhalf miljoen huizen worden verduurzaamd. Op 1 januari 2023 moeten bovendien alle kantoorgebouwen in ons land minimaal aan energielabel C voldoen", legt Terpstra uit. "Dat is een enorme opgave en dat vraagt heel veel van de sector, en de politieke urgentie ontbreekt."

Terpstra geeft ook toe dat de installatiebranche er zelf nog onvoldoende in is geslaagd om de technische beroepen goed voor het voetlicht te brengen. "We moeten de hand inderdaad in eigen boezem steken. We hadden al eerder kunnen doen wat veel ondernemers nu zeggen: ik werf geen mensen meer op vacatures, maar op capaciteiten die ze hebben. En net als de zorg nu in coronatijd doet, moeten wij ook meer op zoek naar zijinstromers. Bijvoorbeeld uit beroepen waar een overschot is."