DEN HAAG/EINDHOVEN - Het is tijd dat het voordelige aura van de dubbele energiemeter verdwijnt. Lang niet iedereen is goedkoper uit met zo'n meter. Huishoudens met kinderen kunnen zelfs 100 euro per jaar duurder uit zijn, meldde het consumentenplatform United Consumers dinsdag.

Bezitters van een dubbele meter betalen verschillende tarieven voor hun stroom. Doorgaans betaalt men overdag meer via een piektarief. In de (late) avond, nacht en in het weekeinde geldt voor hen een daltarief. Met name werkenden zonder kinderen kunnen zo besparen op hun energierekening.

"Wie kinderen heeft, kan zijn stroomverbruik veel minder goed plannen", zegt P. van Selms van United Consumers. "Wij hebben berekend dat een dubbele meter dan zelfs nadelig kan uitpakken." Volgens Selms weten veel consumenten ook niet wanneer daltarieven beginnen.

Consumentenbond

De Consumentenbond laat een soortgelijk geluid horen. "Mensen die een dubbele meter laten plaatsen, zijn niet per definitie goedkoper uit", aldus een woordvoerster van deze belangenorganisatie. "Het hangt helemaal af van het energieverbruik. Het is vooral aantrekkelijk voor mensen die overdag niet thuis zijn."