TOKIO - De hoge olieprijzen zullen voorlopig een rem vormen op de economische groei in de wereld en een druk blijven uitoefenen op de koopkracht van de consument. "De wereld moet de komende tijd maar leren leven met hoge olieprijzen." Dat zei voorzitter Alan Greenspan van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, dinsdag tijdens een toespraak in Japan.

Volgens de Fed-president zijn de hoge energieprijzen "een ramp die stond te gebeuren", omdat de raffinagecapaciteit al jaren achterblijft bij de vraag. "Als deze trend doorzet, blijft het gebrek aan raffinagecapaciteit als een molensteen om de nek van de economische groei hangen", aldus de 79-jarige topbankier. Greenspan stelde daarbij dat zelfs de modernisering van de huidige raffinagefaciliteiten te traag verloopt.

In september bereikte de prijs van een vat lichte Amerikaanse olie een record van 70,85 dollar (van 159 liter) als gevolg van schade aan olie-installaties in het zuiden van de Verenigde Staten door de orkanen Katrina en Rita.