Het betalingsverkeer van de overheid wordt de komende tijd toch geregeld door ING. Na de schikking die het Openbaar Ministerie (OM) met de bank trof vanwege de witwasaffaire, werd het contract dat ING als huisbankier had met het Rijk niet automatisch verlengd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gooide de aanbesteding open, maar nam hierin strengere regels op, omdat de bank niet zomaar kon worden uitgesloten. Toch kwam ING als winnaar uit de bus.

Hoewel ING "ernstige fouten" heeft gemaakt en dat ook heeft toegegeven, heeft de bank "zelfreinigende maatregelen" genomen die aan de voorwaarden voldoen. Dat voormalig ING-topman Ralph Hamers toch wordt vervolgd voor zijn rol in de witwasaffaire, heeft geen invloed op de aanbesteding. De regels schrijven voor dat alleen een eventuele veroordeling van actuele bestuurders roet in het eten zou kunnen gooien.

In 2018 trof ING een schikking van 775 miljoen euro met het OM wegens "ernstige nalatigheid". De bank heeft niet voorkomen dat rekeningen jarenlang bij witwassen konden worden gebruikt.

ING moest op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen goed scoren om in aanmerking te komen. De bank had simpelweg de beste prijs-kwaliteitsverhouding, schrijft Hoekstra aan de Tweede Kamer. Daardoor won ING van Rabobank.

Met de runner-up wordt een 'wachtkamerovereenkomst' gesloten. Mocht het tweejarige contract met ING vroegtijdig worden beëindigd, kan het Rijk zonder nieuwe aanbestedingsprocedure een overeenkomst sluiten met Rabobank.