Volkswagen, de grootse autofabrikant ter wereld, zag de winst vorig jaar halveren. Dit kwam onder meer doordat het bedrijf door de uitbraak van COVID-19 fabrieken moest sluiten. Wel kon het concern in de laatste maanden van 2020 weer wat meer auto's afleveren, meldt de Duitse autobouwer vrijdag.

De operationele winst van Volkswagen is vorig jaar uitgekomen op 10 miljard euro. Een jaar ervoor kwam het Duitse bedrijf nog uit op een winst van 19,3 miljard. De goede resultaten werden vooral in de tweede jaarhelft behaald.

Over de eerste zes maanden van 2020 dook de fabrikant nog in het rood. Vooral in het voorjaar leed het bedrijf pijn, met als dieptepunt de maand april, toen de verkoop bijna halveerde.

Sindsdien herstelde de autobouwer van de klap die het in het voorjaar kreeg. In het derde kwartaal werd alweer winst gemaakt. In december waren de verkopen zelfs met 1,7 procent gestegen, terwijl de autosector in zijn geheel het juist moest doen met een daling van 4 procent.

Ook is het bedrijf opgetogen, omdat het aantal afgeleverde auto's in het vierde kwartaal groter was dan in het derde kwartaal.