AMSTERDAM - Huurders moeten in het nieuwe zorgstelsel rekening houden met een lagere zorgtoeslag dan mensen met een eigen huis die ongeveer evenveel verdienen. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. Omdat huiseigenaren hypotheekrente kunnen aftrekken van de belasting, hebben zij een belastbaar inkomen dat lager uitvalt. Zij kunnen op basis van dit 'lagere' inkomen een hogere zorgtoeslag ontvangen. Huurders hebben dit voordeel niet.

Volgens belastinghoogleraar Leo Stevens heeft het kabinet deze 'onredelijke' uitkomst van het nieuwe zorgstelsel niet goed doordacht. Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks) denkt dat de ongelijkheid tussen huurders en huiseigenaren toeneemt met het nieuwe stelsel. Hij noemt de situatie 'absurd', en gaat er vragen over stellen in de Tweede Kamer.

Inkomen

De Belastingdienst heeft de krant laten weten dat de ongelijke behandeling tussen woningbezitters en huurders het gevolg is van de keuze voor het verzamelinkomen als basis voor de zorgtoeslag. Het verzamelinkomen wordt verlaagd door aftrekposten zoals hypotheekrente.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt accepteert de nadelige situatie voor huurders, die het gevolg is van deze politieke keuze. Frank Heemskerk zegt namens de PvdA dat de oorzaak van de scheve verhoudingen niet in het zorgstelsel ligt, maar in de fiscale behandeling van het eigen huis.

Belastbaar

Burgers met een belastbaar inkomen van veertigduizend euro voor een huishouden en 25 duizend euro voor een alleenstaande komen in aanmerking voor de zorgtoeslag. Vanaf 1 januari gaat iedereen een basistarief van elfhonderd euro betalen voor de zorgverzekering. De zorgtoeslag, die door de Belastingdienst wordt uitgekeerd, moet deze premiestijging compenseren.