Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt nog eens achthonderd tot duizend banen nu de luchtvaartsector niet herstelt, maar het juist steeds zwaarder krijgt. Dat heeft KLM donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om vijfhonderd voltijdbanen bij het cabinepersoneel, honderd piloten en tweehonderd tot vierhonderd banen bij het grondpersoneel. Vorig jaar gingen bij een forse reorganisatie als gevolg van de coronacrisis al vijfduizend banen verloren.

Bij die reorganisatie ging het bedrijf nog uit van herstel in de loop van het jaar. "Er is echter ook herhaaldelijk door KLM aangegeven dat rekening werd gehouden met later herstel en daarmee het naar beneden bijstellen van het scenario en dus verdere reductie van arbeidsplaatsen", aldus de luchtvaartmaatschappij.

Volgens KLM staat de nu aangekondigde ontslagronde nog los van de nieuwe maatregelen in het kader van de coronacrisis die het demissionaire kabinet in de afgelopen 48 uur heeft aangekondigd. "De nieuwe maatregelen zijn wel exemplarisch voor de restricties en dynamieken waar we sinds de uitbraak van de pandemie wereldwijd mee te maken hebben", zegt KLM-topman Pieter Elbers.