ROUEN - Vakbonden en de directie van Moulinex hebben zaterdag overeenstemming bereikt over een afvloeiingsregeling voor ruim 3700 werknemers van de Franse producent van huishoudelijke artikelen. Met het akkoord trok opstandig personeel het dreigement in dat het de fabriek in Cormelles-les-Royal zou opblazen.

De regeling voorziet in een afkoopsom van 80.000 Franse frank (bijna f 27.000) voor werknemers die meer dan 25 jaar in dienst waren. Voor de anderen varieert de afkoopsom van 30.000 frank (f .000) tot 50.000 frank (bijna f 17.000).

Moulinex zag deze zomer zijn financiële problemen oplopen, nadat het vorig jaar al een nettoverlies van 130 miljoen euro (f 286 miljoen) had geboekt. Begin september vroeg de maker van huishoudelijke apparatuur uitstel van betaling aan.

Delen van het concern gingen over naar concurrent SEB, die direct het mes zette in de overgenomen fabrieken. Opstandige werknemers bezetten daarop de productiefaciliteit in Cormelles-les-Royal en dreigden die op te blazen. Naar eigen zeggen hadden ze op strategische plekken rond de fabriek explosieven aangebracht.

/ECONOMIEPersoneel Moulinex dreigt fabriek op te blazen